30 Mayıs 2013


Ayfer Tunç'un "Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi" adlı romanını yeni bitirdim.Ve taze taze yazmak istedim.

İçinde yüzlerce karakter barındıyordu.Bu karakterler kendimizden,akrabalarımızdan veya çevremizden insanlardı.Kimileri baştan beri deliydi,kimileri sonradan delirdi belki de en deli olanlar normal gözükenlerdi.

Kitap bu karakterlerin hayatına değinirken hastanenin Başhekimi Demir Demir'in bu 'deliler evinin' tarihçesini yazma isteğini ve bu yoldaki çabalarını anlatırken Ayfer Tunç onu da içine katarak bu tarihi çoktan yazıyordu bile.

Karakterlere değinirken Türkiyenin yakın geçmişinden de bahsediyor yazar.Ama bunu bilgi verici bir tarz da değil olayların kişiler üzerindeki sonuçlarından yola çıkarak yapıyor.Bu da bazı sol çevrelerce,solcu gezinen yazarın önemli tarihi olaylara suya sabuna değmeden bahsetmiş olduğu için eleştiriliyor.
Benim fikrime göreyse bu bir tarih kitabı değil ve çok okunan bir yazar bunlardan en azından bahsederek belki olaylardan hiç haberi olmayacak insanları konuyu araştırmaya şevk edebilir ki bu bence önemlidir.

Yazarın dili çok anlaşılır ve akıcı bir usluba sahipti.Karakterlerin bu kadar çok olduğu bu roman zaten ağdalı bir dile sahip olsaydı okumak zor olabilirdi.

Ayfer Tunç'un bilgi birikime hayran kaldım.Okurken öğrenmeyi çok severim ve yeni pencereler açtı bana.Okuduğum ilk kitabıydı ilerleyen zamanlarda diğer kitaplarını okuma isteğini oluşturdu içimde.

Bu kitabı temin edebilmemi sağlayan Serrose'a teşekkürü borç bilirim:)

Kitabın adı:Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi
Yazarı:Ayfer Tunç
Can Yayınları
İlk basım tarihi:2009
Ben 5. Baskısını okudum (2011)
530 sayfa