16 Ocak 2012

Hayran olduğum adamın hayranı olduğu kadın

Şu hayata Tomris Uyar olarak gelmek vardı ya neyse...Bu yazıda Tomris Uyar 'ın Yüzleşmeler kitabından çok sevdiğim bir bölümünü paylaşmak istiyorum.Şimdi olaya bakın :


"1980 başlarında bir yaz akşamı,Füsun Akatlı,Nimet Tuna ve Tomris Uyar, o dönemin gözde uğrağı Şadırvan'da buluşmuş,denizin tadını çıkarıyorlar.Konu bir ara aşka,sonra aşksızlığa,en sonunda da 'aşkk olunabilecek bir erkeğin özellikleri'ne geliyor ve bir oyuna dönüşüyor.Nesnel davranmakta kararlı olduklarından masalarına gelen Edip Cansever ve Turgut Uyar'ın da (bu arada masaya gelenlere bak!!!!) görüşlerini de alıyorlar.(Sonraları Ferit Edgü,Mürşit Balabanlılar,Aydın Emeç gibi 'güvenilir' erkek dostlara da başvurulacak.)
Böyle önemli bir konunun koşul-sıralamasında ilk maddeyi fiziksel görünüşün ya da zekanın değil de giyimin tutması oldukça tuhaf ama ne yapalım?

1-Adam,(o dönemin gözde terliği) tokyo giymeyecek.Belki de böylelikle onun evde pijamayla dolaşmaması güvenceye alınıyor.Şort yasak değilmiş.Yatarken çorap giymesinmiş.
2-Ama kes giyip jogginge çıkması,pazar günlerini doğa budalalığı ile geçirmesi-sizi de yürüyüşe zorluyorsa-yasak.
3-Pamuklu,keten,yün gibi doğal elyaf giyecek.Naylon ve parlak kumaşlar kesinlikle yasaktır.(Ferit Edgü'nün önemli katkısı:fanila giymeyebilir.Turgut Uyar'ınki :ama don giysin)
4-Herkes adamın haftada en az bir kere yıkanmasına razıyken Ferit ,her gün yıkanmasında diretiyor.
5-Kesinlikle uykucu biri olmasın ama uykusuzluğundan da yakınmasın.Uykusuz gecelerini paylaşılan bir şölene dönüştürebilsin.
6-Alkolik olabilir de sarhoş olmasın.(Ferit'in katkısı düşebilir ama çelme takmasın)
7-Uyuşturucu kullanmasına izin var mı? Mürşit'e göre,"ikinci kişiliği gündeme gelmiyorsa kullanabilir."Turgut'a göre, "Hem içki hem uyuşturucu olmaz!"Galiba ,izin pek yok.
8-Tv'de makul miktarda maç seyredebilir ama yorum yapmadan sessizce.Boks ve güreş sevmesin.Turgut,'buz patenini' de eklemiş.
9-Tatil günlerini eşya onarmakla geçirmesin.Elektrik sigortası attığında ,musluğun contası yenileneceğinde hemen işe sıvanmasın.Bir usta ayarlayacak kadar bilgli olsun(Ferit).Cereyana kapılmayacak ya da evi havuza çevirmeyecek kadar zeki olsun yeter.(Turgut)
10-Ya yüzmeyi ya dans etmeyi iyi bilsin ya da herhangi bir sporu iyi yapsın.
11-Haftada en az bir kitap okusun.Mürşit:Red Kit ile Asteriks'ten haberli olsun.Turgut :Pardayyanlar ile Arsen Lüpen'den de.Ferit:Şu altı yazardan birini iyice okumuş olsun -Kafka,Shakespeare,Balzac,Sait Faik,Sartre ve F.S.Fitzgerald ya da Hemingway ama İhtiyar Adam ve Deniz sayılmaz.Edip :Şiir de okusun...

diye devam eden 20 maddelik bu listeyi burada bitiriyorum kitapta da 20 maddenin sonunda okurlar listeyi uzatabilir diyor aynı fikirdeyim.11.madde de çok eksiklerim var ben şimdi onları tamamlamaya gidiyorum.Herkese çok güzel bir hafta diliyorum...Bir de 2012 'nin çok güzel gittiğini belirtmek istiyorum Bay G. ile sözlendiğimizi sizinle de paylaşıyorum:)

5 yorum:

  1. Turgut Uyar var ya işte o benim hayatımın gidişatını değiştiren adam: )
    "Büyük saat; Kendi kendime seni çok seviyorum, sevgilerimle 2003" yazar...

    YanıtlaSil
  2. Tebrik ediyorum...mutluluklar

    YanıtlaSil
  3. "...Aşkım da değişebilir gerçeklerim de
    Pırıl pırıl bir denize karşı
    Yan gelmişim diz boyu sulara
    Hepinizle iyi niyetle gülümsüyorum..." bu şiirini de çok severim Uyar'ın

    Lale Hanım çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. öncelikle tebrikler, kitabı okumadım umarım okurum dediğim kitapların da sayısını unuttum:))

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim,kitap konusunda hepimiz aynıyız zaten,iştahımız çok:)Olsun bu duygu bile güzel.Sevgiler...

    YanıtlaSil